top of page

Griepvaccinatie 2022

Patiënten die in aanmerking komen voor een griepprik krijgen automatisch een oproep half oktober. Omdat we ieder jaar veel vragen ontvangen over de griepvaccinatie hebben we de meest gestelde vragen en hun antwoorden voor u op een rij gezet.

Wanneer gaan jullie vaccineren?

We vaccineren op donderdag 27 oktober en dinsdag 1 november 2022. U krijgt een eigen datum en tijd in de uitnodigingsbrief. De overheid raadt aan om tussen half oktober en eind november te vaccineren.

Waar gaan jullie vaccineren? 

We vaccineren in onze eigen praktijk, op de Bronovolaan 3.

Ik ben verhinderd, kan ik op een andere dag komen?

Dat kan. Stuur een mail naar vaccinatie@praktijkdezilverberk.nl. U krijgt dan een andere optie toegestuurd. 

Wat doet de griepprik?

In de griepprik zitten kleine stukjes van verschillende soorten dode griepvirussen. Die stukjes zijn onschadelijk. Ze zorgen ervoor dat uw lichaam afweerstoffen gaat maken tegen het griepvirus. 2 weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen. Door deze afweerstoffen kan uw lichaam sneller reageren als u griep krijgt. U wordt dus minder ziek. 

De griepprik beschermt alleen tegen de meest voorkomende griepvirussen. U bent dus niet beschermd tegen andere virussen, zoals het virus dat verkoudheid geeft of het coronavirus.

Wat vindt de dokter van vaccineren?

Ieder jaar zien we in de praktijk de gevolgen van de griepgolf: veel zieke mensen, thuis en op het spreekuur. Vooral ouderen en mensen met ernstige ziektes komen in het ziekenhuis terecht. Het is fijn dat door de griepprik een deel van deze mensen veel minder ziek wordt. Daarom vind ik het als huisarts belangrijk dat kwetsbare mensen gevaccineerd kunnen worden tegen de griep. 

Als antroposofisch arts kan je zeggen dat het lichaam een beter afweer opbouwt als je ziek (en weer beter) wordt van de griep, dan wanneer je vaccineert. Als je echter in de risicogroep voor de griepvaccinatie valt, heeft je lichaam niet altijd de mogelijkheid om zelf een goede afweer te maken, dan is het beter om te vaccineren. Zo voorkom je een ziekenhuisopnames en langdurig ziekzijn. Voor jonge mensen (tussen 60 en 65 jaar) die helemaal geen ziektes of klachten hebben, is het risico op ernstig ziek worden door de griep kleiner dan voor ouderen en mensen met bijvoorbeeld diabetes of een hart- of longziekte. 

Uiteraard beslist u uiteindelijk zélf over het wel of niet vaccineren. De zorg bij ons zal nooit minder of anders zijn als u kiest voor vaccineren of juist niet. 

Waarom krijg ik een uitnodiging?

U heeft een uitnodiging gekregen omdat u in één van de risicogroepen valt. Dit is zo:

  • als u 60 jaar of ouder bent

  • als u een hart- of vaatziekte heeft die niet meer overgaat

  • als u een longziekte heeft, bijvoorbeeld astma of COPD

  • als u diabetes (suikerziekte) heeft

  • als u een nierziekte heeft

  • als u weinig weerstand heeft (door een ziekte, een medische behandeling zoals chemotherapie, of medicijnen die de weerstand verlagen)

Waarom krijg ik geen uitnodiging?

U krijgt geen uitnodiging:

  • als u niet in een risicogroep valt. We bekijken dit elk jaar opnieuw.  

  • als u 5 jaar achtereenvolgens wél uitgenodigd bent en niet geweest bent

  • als u ons hebt laten weten dat u niet uitgenodigd wilt worden

Als u thuis geprikt wordt, krijgt u geen uitnodiging. U wordt dan persoonlijk gebeld om een afspraak te maken. We gaan pas eind oktober bellen voor deze afspraken. 

Valt u in een risicogroep, bent u de afgelopen jaren niet geweest en wilt u dit jaar wel graag een griepprik, mail ons dan op vaccinatie@praktijkdezilverberk.nl. Wij kunnen u dan een uitnodiging sturen. 

Ik heb geen uitnodiging of ik ben de uitnodiging kwijt. Kan ik ook zonder uitnodiging een griepprik komen halen? 

Nee, u kunt alleen met een uitnodiging geprikt worden. Neem de uitnodiging mee op de vaccinatie-middag. 

Wat is de pneumokokken-vaccinatie?

Pneumokokken zijn bacteriën. Ze kunnen ernstige longontsteking veroorzaken. Sinds 2020 krijgen alle ouderen groepsgewijs een uitnodiging voor vaccinatie tegen pneumokokken. 

Waarom krijg ik een uitnodiging voor pneumokokken-vaccinatie?

U krijgt een uitnodiging als u dit jaar 66, 67, 68 of 69 jaar bent. Wij geven de pneumokokken-prik op dezelfde middag als de griepprik. 

Waar kan ik meer lezen over de griepprik en de pneumokokkenprik?

Op Thuisarts staat meer informatie over de griepprik en de pneumokokkenprik. Deze informatie is betrouwbaar en wordt samengesteld door huisartsen. 

Ik heb net de vierde booster gehad. Kan ik een griepprik of pneumokokken-prik krijgen? 

Ja, er is inmiddels zo veel ervaring met de corona-vaccinatie, dat er geen wachttijd meer nodig is tussen de griepprik en de coronabooster. 

bottom of page